[adrotate group="1"]

Startup Perfect Day vyrábí skutečné mléko bez krav

Nejčtenější

Sójové, ovesné, kešu či mandlové mléko. Tyto rostlinné náhražky mléka jsou většině známé. Kalifornský startup potravinářských technologií Perfect Day posouvá alternativní mléko na další úroveň.

„Společnost Perfect Day využívá k výrobě mléčných bílkovin houby, které jsou molekulárně totožné s bílkovinami v kravském mléce,‘‘ říká spoluzakladatel startupu Ryan Pandya. To znamená, že je lze použít k výrobě mléčných výrobků, jako jsou sýry nebo jogurty.

Perfect Day nashromáždil gen, který kóduje syrovátkový protein v kravském mléce a zavedl jej do houby. Když je houba pěstovaná ve fermentačních nádržích, produkuje syrovátkový protein, který se poté filtruje a suší na prášek používaný ve výrobcích včetně sýrů a zmrzliny, které se již objevují na pultech v USA nebo Hongkongu.

Přestože protein od společnosti Perfect Day neobsahuje laktózu, hormony ani cholesterol, není vhodný pro osoby s alergií na mléčné výrobky. Ryan Pandya popisuje produkt jako vhodný pro vegany, protože do procesu výroby nejsou zahrnuta žádná zvířata. Udává, že je to také prospěšný pro životní prostředí. „Vyjmutím krav z rovnice je produkce mléka dramaticky efektivnější a produkuje až o 97 % méně emisí skleníkových plynů než konvenční mlékárna,“ říká Pandya.

V roce 2020 společnost Perfect Day uvedla  se společností The Urgent Company na trh zmrzlinu Brave Robot a spolupracuje se značkami zmrzliny N! Ck’s a Graeter’s. Dalším vyvíjeným výrobkem je smetanový sýr, který má být vydán do konce roku 2021.

Perfect Day není jedinou společností, která hledá udržitelná mléčná řešení. Kalifornský startup New Culture také vyvíjí sýrové výrobky bez krav prostřednictvím fermentačního procesu a společnost TurtleTree Labs vytváří mléko, včetně lidského, z kultivovaných buněk. 

Podle údajů Institutu dobrého jídla – neziskové organizace, která má za cíl podpořit inovace v oblasti alternativních proteinů – bylo do fermentovaných alternativních proteinů v roce 2020 investováno 590 milionů USD a 300 milionů USD z toho bylo věnováno společnosti Perfect Day.

„V roce 2020 představovalo rostlinné mléko na americkém trhu 15 % prodeje a očekává se, že nadále poroste, říká Mirte Gosker, jednatelka Institutu dobrého jídla v Asii a Tichomoří.

Jednou z výzev pro společnosti je získání souhlasu regulačních orgánů a dále pak cena inovativních produktů, říká Gosker. Prodej zmrzliny Perfect Day je přibližně stejný jako špičkových značek jako Häagen-Dazs nebo Ben & Jerry’s

Singapur, kde Perfect Day nedávno založil výzkumnou a vývojovou laboratoř s vládou podporovanou agenturou, vede cestu svým regulačním rámcem. „Podpora od vlády zde hraje velkou roli, protože investuje do výzkumu a vývoje s otevřeným přístupem,“  říká Gosker.

Startup také usiluje o schválení regulačními orgány v Kanadě, Indii a Evropě a mimo to hledá i partnery v mlékárenském průmyslu. 

zdroj: CNN

Přihlašte se k odběru a už Vám nic neunikne!

  • Každý týden přinášíme nejzásadnější zprávy z průmyslu, které by neměli uniknout váší pozornosti.

[adrotate group="3"]
[adrotate group="2"]

Nepřehlédněte

Více článků